The 5500 square foot University of British Columbia Bookstore expansion project adds retail space to the bookstore as well as a café and convenience store. The challenge associated with this project was to create a better relationship between the bookstore and the exterior public realm at the heart of the campus. The previous building entrance was a sunken courtyard which was dark and cut off from the surrounding landscape. Hapa worked with the architects, the Office of Macfarlane Biggar, to give the bookstore a new presence on the corner, and to seamlessly integrate the exterior public space with both the interior social spaces and the campus. Our main goals were to: create a distinct indoor/outdoor place, which is a destination, while also accommodating through traffic; fit the bookstore landscape into the context of the campus landscape; reinforce and understand scale to create a space which is comfortable when full or empty; and facilitate program to enliven the space through special events and everyday activity.
Role
Landscape Architect
With
Office of Macfarlane Biggar Architects
Client
University of British Columbia Properties Trust
Completion
2014

Bookstore 1

Bookstore 2
Bookstore 4
Bookstore 3