Hapa worked with the City of Langley to revitalize McBurney Lane as a social space in the heart of downtown Langley. The proposal included strengthening pedestrian connections through the Lane, create flexible spaces to accommodate a variety of programming, and integrating permeable surfaces, drought tolerant planting and rainwater infiltration as part of the City’s sustainability agenda. Connecting the historic downtown Fraser Highway to the new Douglas Park amphitheatre and cenotaph, the design includes a series of arching benches, stairs and planted masses that frame new social spaces in the middle of the lane. These spaces include a raised middle wood deck, a lawn area, and a linear water table and plaza at the north end of the site. The proposal is also coordinated with street parking modifications that eliminates 26 stalls of parking from the lane, incorporates more angle parking on adjacent Douglas Crescent, and reinforces the entire lane as a pedestrian only public space.
Role
Prime Consultant, Landscape Architect
With
Lynne Werker, Architect
DMD & Associates Ltd.
Binnie & Associates Ltd
Equilibirum Consulting Inc.
Client
Francis Cheung, City of Langley
Completion
2013
Photos by
Joshua Dool Photography

McBurney Lane