Skip to Content

Vancouver Art Gallery North Plaza Redevelopment

Simon Fraser University Student Union Building

Whistler Village Neighbourhood Improvements

UBC Bookstore

Evergreen Line Station Plazas

Stong’s on Dunbar

Whistler Cultural Connector

Terra Nova Play Experience

Mid Main Park

Foot of Lonsdale Public Plaza

Richmond Railway Corridor

Harbourside Overpass

McBurney Lane

Orchard Commons

Edgemont Village Design Guidelines

Hillcrest Riley Parks

Newton Athletic Park

Market Lane (Figure Ground)

Pearson Dogwood

The Concord

Hapa Collaborative is a landscape architecture and urban design practice established with placemaking, attentiveness and collaboration in mind.

We see each project as an opportunity to partner, dream big and synthesize ideas wrought from many, often opposing, influences.  Our goal is to evoke the poetry of the place and in doing so reveal something delightful but perhaps previously unseen.  Most of all, we consider Hapa to be a contemporary voice for landscape architecture and a small, agile and fresh alternative to traditional firms.

Hapa Collaborative works within the full breadth of scales from master plans to pocket parks, civic spaces to private residences, streetscapes to green roofs.  However we specifically enjoy addressing the leftover spaces between buildings, applying the principles of landscape urbanism to city-building, site design and community consultation. We like to explore new methods and materials, forge new relationships and ultimately create places that people remember.

Hapa means many things: half, mixed, or hybrid; originally a pejorative term for someone of part Asian ethnicity and, by extension, anything shaped by the collision of cultural influences. Hapa can be defined as an intentional disturbance – an explosion – that creates space for something new.  It is an apt description of Vancouver’s cosmopolitan complexity and an emblem of our own profession’s mixed pedigree: landscape and architecture, art and science, nature and culture. Hapa is also a Japanese word for ‘leaf.’

Our studio of ten designers is a daily collaboration between people with different backgrounds and training, and a mix of skills and specialization.  We love the fact that this mix is present in our design process and is often realized in the final design direction in our work.  Read more about each of our Hapsters through the link below.

Team

Hapa Does Vancouver Rooftop Garden Tours

rooftoptour6_960

Last week, some of the Hapa team had the opportunity to enjoy an exclusive Vancouver Rooftop Garden tour by bicycle, spanning from False Creek and Coal Harbour to the Downtown Eastside. Our tour stops comprised of: The Central; Vancouver Convention Centre West Roof Habitat, Lore Krill Housing Co-op, and 626 Alexander.

Our first stop was only a 5 minute ride away to meet with Jennifer, a resident of The Central (Connect Landscape Architecture, 2014). The Central is a 19-storey mixed use designed by Bruce Haden (of DIALOG, formerly HBBH) with a Skybridge joining commercial and residential components.
Although it is a new addition to the neighbourhood, it has quickly become a distinguished neighbour of the Telus World of Science, which shares the same street. The Central boasts a wellness centre spanning 7,000 square feet, which includes a fitness centre, yoga studio, theatre and the rooftop terrace. The terrace is home to a small playground and currently 32 garden beds. Residents can rent out an adjacent kitchen/event room that looks out onto the burgeoning, surrounding works-in-progress of False Creek.

rooftoptour31

Merely a 13 minute pedal from The Central is the Waterfront icon, Vancouver Convention Centre West (PWL Partnership Landscape Architects, 2009). Home of the largest living roof in Canada, the award-winning centre is certified LEED Platinum, which translates to annually recycling 180,000 kg of materials in beautiful form, among many other things.

The building Engineer, Paul, was happy to share with us that among the 400,000 indigenous plants & grasses living on the six-acre roof habitat, there are also over 60,000 bees that help provide honey for the centre’s “scratch” kitchen. The kitchen itself promotes the use of fresh, local and seasonal ingredients. Therefore no chemical fertilizers, pesticides or herbicides are used on the roof and 30% less energy is required to cool the building in the summertime.

If one is lucky to find themselves on this roof habitat, it is easy to lose track of where it begins and ends, or to imagine you are Julie Andrews frolicking north of the Alps.

IMG_2442_960w

When asked what maintenance work looks like, Paul mentioned it takes a crew of 6 landscapers over the period of one week to properly manicure the roof. Approximately 11,000 pounds of grass and plants are cut annually, some of which are used as compost back onto the roof.
However the one exception may have been in November 2015, when the centre, in partnership with WeedBusters, raised money for Movember Foundation, and sculpted a 182 feet wide by 45 feet tall moustache on the roof.

After a glance of the underwater marine habitat and the Seawheeze Half Marathon festivities along the seawall, we mobilized towards the Northeast for our last official stop, the Lore Krill Housing Co-op (Henriquez Partners Architects, 2002), led by resident, Andrew. As with any co-operative housing model, Lore Krill requires prospective members to undergo an extensive application process, if any of the 106 units happen to be available. With studio to 5-bedroom options, the fruits of members’ labour became evident to us, upon being greeted by the water feature in the shared courtyard, and visiting 1 of 5 of the lush, landscaped rooftop terraces. We had a prime view of the iconic Woodwards ‘W’ and were certain that the garden plots contained enough ingredients for a few days’ worth of lunch salads.

A unique aspect of Lore Krill is not only its stunning interlocking structures connected with bridges, but the fact that more than 50% of the building is universally accessible (most buildings are only 10% accessible). The Co-op’s brick facade is a quintessential Gastown choice, complimenting HPA’s other project, the Woodward’s Redevelopment. The Co-op was named after a late active DTES resident who founded the Main and Hastings Housing Society, Four Corners Community Savings Bank, and Bruce Eriksen Place.

Inform Vancouver

Our bonus stop was Inform Vancouver on 50 Water Street, by Niels Bendtsen and Omer Arbel. We were glad to discover more happy bees, photographic opportunities, and views of Blood Alley and Gastown.

Our Rooftop Garden Tour concluded at the newest project on the roster, 626 Alexander designed by Gair Williamson with landscaping by Hapa Collaborative. 626 consists of a shared courtyard complete with a harvest table and communal barbeque area. A variety of climbing vines help screen the courtyard from the adjacent building. Custom aluminum planters divide the rooftop patios while the tall screening plantings offering shade.

The tour was a refreshing reminder for landscape designers to not only provide a great view from a gym or studio, but to highly consider incorporating shade and accessibility for rooftop terraces or shared outdoor spaces. Indoor amenities were less of a focus and urban agriculture was popular among all of our stops.

IMG_2472_960w

Many thanks to fellow Hapsters Shelley, Vivianne and our Social Committee for organising our tour. A special thanks to our guides (Jennifer, Paul and Andrew) for their time in sharing these beautiful green spaces with us. It is one thing to know of the biodiversity in Vancouver but another to understand and experience it. While these stops were only a few examples in the city, it is certainly valuable to have residential and commercial spaces rooted in community history, cultivating a future for urban agriculture in the city. Visit our Instagram feed for more images and updates: @hapacobo.

Lore Krill Housing Co-op  IMG_2457
Lore Krill Housing Co-op  Hapa Life 2
Hapa Life Bike   IMG_2450
626 Alexander  626

 

Jim Deva Plaza Speaker’s Corner – Opening Thursday July 28th

Tomorrow night, downtown Vancouver’s newest plaza opens to the public with live performances, entertainment, and a ribbon cutting with the Mayor.

Hapa designed and coordinated the fabrication of a commemorative speakers’ corner ‘soapbox’ feature for Jim Deva Plaza (plaza design by PFS Studio).
The public art/commemorative sculpture pays tribute to the plaza’s namesake Jim Deva, who was a beloved community member and champion of free speech rights and equality in the LGBTQ2+ Community in Vancouver. Inspired by the formal geometries of megaphones, grammaphones, and flowers alike, the piece is painted in pink and turquoise – the two colours from the original rainbow flag design that did not make it into mass production.

The plaza also celebrates Jim Deva’s role as advocate for parks and open space in Vancouver, making the street closure by the famous rainbow crosswalks a fitting dedication.

Join us tomorrow night at Jim Deva Plaza from 4-8:30pm for a lively night of celebration to kick off Vancouver Pride Week!

2016-06-10 detailed design Meeting SL.indd 2016-06-10 detailed design Meeting SL.indd 2016-06-10 detailed design Meeting SL.indd 2016-06-10 detailed design Meeting SL.indd 2016-06-10 detailed design Meeting SL.indd Jim Deva Megaphone 6 Jim Deva Megaphone 7 Jim Deva Megaphone 8 Jim Deva Megaphone 9 Jim Deva Megaphone 10 Jim Deva Megaphone 11 Jim Deva Megaphone 12 Jim Deva Megaphone 13 Jim Deva Megaphone 14 Jim Deva Megaphone 15 Jim Deva Megaphone 16 Jim Deva Megaphone 17 Jim Deva Megaphone 18

Hapa Collaborative
403 – 375 West Fifth Avenue
Vancouver, BC V5Y 1J6
+ 1 604 909 4150
info@hapacobo.com

Connect with us on LinkedIn, like us on Facebook, subscribe to our Twitter feed and keep up to date with the latest news and projects of Hapa.